Sosiaalisen median vaikutus valokuvaajan työssä

DaleofNorway_MarketingPictures_Lapland_Fall_2020_Web res@SamiLaitinen-8.jpg

Sosiaalisen median kulutus on kasvanut viime vuosina lähes räjähdysmäisesti. Kulutuksen kasvun myötä sosiaaliseen mediaan sisältöä tuottavien osuus on myös kasvanut huimasti, joka on johtanut vahvaan saturaatioon. Millä tavalla sosiaalista mediaa pitäisi lähestyä valokuvaajan näkökulmasta vuonna 2021?

Kaksikymmentä vuotta sitten kun aloitan valokuvausharrastuksen ei ollut sosiaalista mediaa. 2000- luvun taitteessa digikamerat olivat vasta hiljalleen syrjäyttämässä filmikameroita ja valokuvia katseltiin filmikuvakansioista eikä swaippaamalla. Nykyään valokuvien kuluttaminen on nopeaa, jatkuvaa ja vähemmän merkityksellistä (vaikka valokuva ja sen käyttö yksityiselämässä ja yritystoiminnassa ei tule ikinä poistumaan). Sosiaalisen median kasvulla on ollut tässä yhtälössä oma osansa, joka on varmasti vaikuttanut monen valokuvaajan työhön, mukaan lukien itseni.

Olen todella etuoikeutetussa asemassa, koska asun ja elän rikkaassa länsimaassa ja olen saanut tehtyä harrastuksestani ammatin. Useamman vuoden ajan olen päässyt toteuttamaan upeita valo- ja videokuvausprojekteja, niin suurille kuin pienillekin toimijoille monella eri toimialalla. En parikymmentä vuotta sitten voinut kuvitellakaan, että olen jossain vaiheessa elämääni tässä pisteessä, saadessani tehdä sitä mistä oikeasti pidän ja siitä maksetaan minulle. Työskennellessäni yrittäjänä valo- ja videokuvausalan yrittäjänä olen myös huomannut kasvavan sosiaalisen median merkityksen erityisesti tietyillä toimialoilla. Tämä on saanut minut jo pidemmän aikaa pohtimaan sosiaalista mediaa ja sen merkitys valokuvaajan työssä 2020- luvulla.

summer_kesä_norway_lofoten_lofootit_fisher village_mountains_cottages_cabin_retkeily_retkiauto_matkailu.jpg

”Paljos sulla oli seuraajia?”

Minulla on Instagramissa reilu 1 400 seuraajaa. Tämän lisäksi muissa sosiaalisen median kanavissa heitä löytyy muutama sata, joten sosiaalisen median kokonaisseuraajamääräni liikkuu reilussa 1 500 henkilössä. Kuten edellä mainitsin, työskentelen erilaisten yritysten kanssa monelta eri toimialalta, mutta sosiaaliseen mediaan julkaisen enimmäkseen ulkoilu, retkeily- ja matkailuaiheista sisältöä. Näiden kaikkien kolmen aihealueen suosio on räjähtänyt viimeisen kolmen vuoden aikana. Tätä on edesauttanut vahvasti myös sosiaalinen media, erityisesti Instagram.

”Me tehdään vain tällaisia oravannahkadiilejä”

En ole voinut olla huomaamatta sitä, kuinka oma sosiaalinen media ja siellä olevan seuraajakunnan määrä, on vaikuttanut erittäin vahvasti omaan työntekooni. Enenemissä määrin minut nähdään pelkästään joko sosiaalisen median vaikuttajana tai Instagram kuvaajana, jolla ei ole juurikaan seuraajia. Tämä on ollut havaittavissa erityisesti ulkoilu, retkeily- ja matkailuun liittyvien toimijoiden parissa. Joudun selittämään, kuka olen ja mitä teen, sekä kertomaan mikä ero on valokuvauksella/videoiden tuottamisella ja sosiaalisen median sisällöntuotannolla ja/tai vaikuttamisella. Sosiaalisen median seuraajamääräni vähyyttä enemmän on hämmästelty sitä, miten minä pyydän rahaa ehdottamistani projekteista.

Summer_kesä_tent_teltta_camping_retkeily_ahvenenmaa_åland_ocean_evening_nordics_sami laitienn.jpg

”Miksi me maksettaisiin sinulle, kun yli 100 000 seuraajaa Instagramissa oleva kuvaaja tekee kaiken saman, eikä laskuta siitä mitään?”

Itseltäni löytyy myyntitradenomin koulutus, olen opiskellut markkinointia ja työskennellyt myyntipäällikkönä. Koen ymmärtäväni erilaisia liiketoiminnallisia toimenpiteitä ja niiden vaikutusta isompaan kokonaisuuteen. Minulta löytyy ymmärrystä markkinoinnista ja mainonnasta. Täten, käsitän kyllä asiakkaan näkökulman tilanteeseen. Jos asiakkaan odottava laatutaso on 50 ja ilmaiseksi tekevä henkilö toteuttaa projektin laatutasolla 60, niin miksi asiakas maksaisi minulle laatutasosta 80, varsinkin jos he vielä saavat enemmän näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ilmaiseksi tekevän henkilön toimesta. En kuitenkaan ymmärrä sitä, että miksei sosiaalista mediaa ja markkinointimateriaalin tuotantoa (oli kyseessä sitten valo- tai videokuvaus) osata erottaa toisistaan. Kyseessä on kaksi erillistä markkinointitoimenpidettä, joita pitäisi pystyä katsomaan myös erillisinä kokonaisuuksina.

Huomioitavaa mielestäni on myös ymmärtää mistä valokuvaajan työ koostuu ja miksi heidän palveluistaan tulisia maksaa. He ovat hankkineet ammattiaitoaan vuosien saatossa, panostaneet kalustoon ja opiskelleet. Itse työn toteuttaminen sisältää mm. asiakkaaseen tutustumista, projektin ja kuvauksen suunnittelua, asiakkaan kanssa käytävää keskustelua ja ideoitia (asiakaspalvelua), matkustamista, kuvaamista, kuvien lataamista koneelle, editointia, kuvien toimitusta ja lopputuloksesta keskustelua asiakkaan kanssa ja tarvittaessa uudelleen editointia ja uudelleen kuvaamista. Kaikki nämä ovat aikaa vievää työtä johon ainakin itse ammattikuntani edustajana haluan panostaa.

”Pitää olla vähintään 10 000 seuraajaa, että me voidaan tehdä yhteistyötä”

En syytä tilanteesta ketään yksittäin. Tilanne ei myöskään ole tämä kaikilla toimialoilla, mutta se korostuu erityisesti niiden toimijoiden parissa, joille on hyötyä sosiaalisen median näkyvyydestä. Minusta tuntuu vain hyvin kummalliselta, että miksi minun työni ja ammattitaitoni arvo on täysin OK kyseenalaistaa. Minkä takia nykyään on täysin OK olla maksamatta markkinointimateriaalin tuotannosta sitä työkseen tuottavalle henkilölle? Olisiko täysin OK, jos minä kysyisin esimerkiksi markkinointijohtajalta ”minkäs takia sinulle muuten pitää edes maksaa palkkaa”? En usko.

Asiassa on vastuu omasta mielestäni kaikilla, ketkä toimivat kentässä, jolla sosiaalisen median vaikutus on suuri. Vastuu on suuremman seuraajakunnan omaavilla kuvaajilla, vaikuttajilla ja mediapersoonilla kuten myös pienemmillä tekijöillä. Heidän tulisi ymmärtää ilmaiseksi tekemisen vaikutus kollegoidensa työhön, mutta myös sidosryhmiin ja asiakkaisiin. Mitä enemmän ilmaisia projekteja tehdään, sitä enemmän asiakaskunta tottuu siihen, että eihän sille kuvaajalle tarvitse maksaa, kun ei sillä ole kauheasti seuraajia sosiaalisessa mediassa.

winter_snowshoes_skiing_lapland_lappi_snow_arctic_north pole_nordics_finland_suomi.jpg


Tällä kirjoituksella ei ole tarkoitus kyseenalaistaa kenenkään tekemää työtä, päinvastoin. Haluan nostaa omasta (myös useat kollegani ovat havainneet tämän epäkohdan) näkökulmastani ongelmallista asiaa esille ja herättää ajatuksia sekä kuvaajien, sosiaalisen median toimijoiden, että asiakkaiden piirissä. Tekeekö se minusta huonomman ja vähemmän houkuttelevan kuvaajan, jos minulla ei ole kuin 1 400 seuraajaa Instagramissa? Pitääkö sosiaalisen media ja valokuvaus aina yhdistää toisiinsa? Mikä tilanne on viiden vuoden päästä? Vai onko tämä kaikki vaan yhden kuvaajan itkemistä, jonka pitäisi ymmärtää kysynnän ja tarjonnan laki? Jos appelsiineihin hukkuu, miksi niistä tulisi maksaa?

Kuulen erittäin mielelläni teidän mielipiteitänne asiaan liittyen. Laita minulle sähköpostia tai ole yhteydessä esimerkiksi Instagramin kautta. Mielestäni avoin keskustelu asiasta on tärkeää.

*Sitaattitekstit ovat aitoja omissa neuvotteluissa vastaan tulleita kommentteja asiakkaan puolelta”

 

- Sami Laitinen

smile_person_ihminen_hyvmy_happy_portrait_sami laitinen.jpg

 

Next
Next

Enjoying the Silence